Fotoreportage Witte Donderdag 2018

We beleefden twee mooie vieringen: die van Witte Donderdag en die van Palmzondag. Voor wie er niet bij kon zijn, voor wie het wil herbeleven: deze fotoreportage van Jan Cools.

Het Gregoriaans abdijkoor bestaat 50 jaar.

Het Gregoriaans abdijkoor bestaat 50 jaar. Daar zit Gereon van Boesschoten voor veel tussen. Van kindsbeen af zong hij graag. In de abdij werd hij al gauw kantor, studeerde na zijn priesterwijding Gregoriaans in Rome en ging bij zijn terugkeer graag in op de vraag van parochianen: "mogen wij niet meezingen?" Het abdijkoor was geboren.

In deze korte video vertelt pater Gereon over zijn liefde voor Gregoriaans en het abdijkoor.

GEREON.jpeg

Pater Karel Stautemas daagt jongeren uit: ‘Wat nu, pelgrim?’ - Kerknet, 5 februari 2018.

Jarenlang pastoor in Merchtem lanceert Karel Stautemas nu pelgrimages voor jongeren. Een opmerkelijk initiatief van de norbertijnen in Grimbergen.

Onder de titel Quid Nunc Viator? (Wat nu, pelgrim?) organiseert Karel Stautemas met enkele vrijwilligers vanuit de norbertijnenabdij in Grimbergen tegenwoordig reizen voor jongeren. Eigenlijk zet hij gewoon verder wat hij al deed als pastoor in Merchtem. Alleen krijgen de pelgrimages nu een vaste vorm en staan ze open voor jongeren uit het hele land.

De abdij trekt resoluut de kaart van de jeugd.

De website oogt alvast aantrekkelijk en ook op Facebook laten de paters van zich horen. Ontdek bijvoorbeeld de profielen van pater Karel en prior Johan Goossens.

Vanwaar die gedrevenheid voor jongeren?

Karel Stautemas • Jongeren kansen geven om Jezus te ontdekken, was altijd een grote bekommering voor mij. Ik zou zelfs zeggen dat het deel uitmaakt van mijn roeping als norbertijn.

Hoezo?

Karel Stautemas • Op mijn 15de had ik de katholieke traditie de rug toegekeerd. Als ik mee moest naar de kerk, tekende ik op de kerkstoelen. Ik had andere bezigheden: uitgaan met mijn lief. Maar toen het af was, zat ik me te vervelen in het weekend. Via mijn broer ging ik dan maar eens mee zingen in een jongerenkoor.

De priester daar leek me gelukkig. Dat vond ik zo bizar, dat ik er meer van wilde weten.

We babbelden en discussieerden veel, heel open. Het was midden de jaren 80; we hadden een actieve jongerenkerk. Op een zaterdagavond lazen we een evangelietekst. De simpele woorden Kom en volg Mij drongen tot me door. Wie van ons deed dat eigenlijk echt?

Dat was het begin van een worsteling. Ik wist dat als ik dieper op die vraag inging, ik met een probleem zou zitten. Dan zou ik alles willen en moeten geven.

Je herkent jezelf dus in die jongeren?

Karel Stautemas • Als die priester mij niet had aangesproken, had ik mij misschien nooit geroepen gevoeld. Ik wil op mijn beurt jongeren aanspreken en hen de ogen openen voor dingen die ze nog niet zien.

Veel jonge mensen vragen zich af wat hun doel zou kunnen zijn in het leven.

Met die vraag staan ze vaak alleen, ze wordt zelfs nauwelijks uitgesproken. Er is geen ruimte voor. Geen tijd, geen stilte.

Een goede vraag om mee te nemen op pelgrimage…

Karel Stautemas • Inderdaad. Op reis gaan en een serieuze staptocht ondernemen, schept een goede context om die vraag naar boven te laten komen en erover na te denken.

En na de pelgrimage rijst een nieuwe vraag op: Wat nu?

We willen de vraag niet beantwoorden in de plaats van de jongere. Maar we tonen wel mogelijkheden. Op reis geven we christelijke inspiratie mee met figuren als Franciscus van Assisi of Bernardus van Clairvaux. De godsvraag komt ter sprake, toegespitst op de vraag ‘wat doe ik hiermee in mijn leven?’

Vrijwilligster Gudrun Pottie vult aan • Jongeren hoeven niet eens gelovig te zijn om deel te nemen. En ook andersgelovigen zijn welkom. Het komt er voor ons op aan om hun blik op de wereld te verruimen, zodat ze kunnen peilen naar diepere waarden.

Ik denk dan ook aan mijn eigen zonen, die zich aangesproken voelden door pater Karel in de parochie in Merchtem. Hij is erin geslaagd daar een dynamische gemeenschap uit te bouwen, waar we ons als gezin thuis voelden. Mijn kinderen zijn nu volwassen gelovigen en dat is voor een groot stuk aan hem te danken.

Je begint met een tentenkamp in Grimbergen. Moet de abdij een trekpleister worden voor jongeren?

Karel Stautemas • Wat dat betreft zijn we erg bescheiden, hoor. Ik hoop op een tiental deelnemers, het aantal dat ik ook bereikte voor de tochten die ik vanuit de parochie organiseerde.

Ik zal onze abdij niet gauw vergelijken met Taizé, maar wat ik graag overneem van de druk bezochte broedergemeenschap in Frankrijk, is dat ze daar de jongeren ook telkens doorverwijzen naar hun eigen leefomgeving. Daar moeten ze hun opdracht waarmaken. De pelgrimstocht is een ijkpunt, maar geen eindpunt.

We zullen zeker ook doorverwijzen naar het aanbod van IJD Jongerenpastoraal Vlaanderen, het jeugdnetwerk van de kerk waar we ons initiatief in onderbrachten. Zo kunnen onze werkingen elkaar bevruchten.

Ontdek Quid Nunc Viator? De eerstvolgende activiteit is het tentenkamp in de abdij van Grimbergen (2 tot 5 april). In augustus staat een trektocht door Bourgondië op het programma.

Gepubliceerd op maandag 5 februari 2018

 

26230163_2176803139214024_6332541015458822708_n.jpg
26230163_2176803139214024_6332541015458822708_n.jpg

Kerkmuur eerste abdij van Prémontré voor 2021 gerestaureerd

Na jaren moeizaam proberen was er deze maand (januari 2018) een eerste treffen van iedereen die betrokken is bij een eventuele restauratie van de oude muur van de eerste kerk van Prémontré (gemeente van 775 inwoners op een twintigtal kilometer van Laon in het noorden van Frankrijk, in het departement Aisne).

Waren erbij (foto): de burgemeester van Prémontré, de directeur van het psychiatrisch hospitaal en de verantwoordelijke voor de gebouwen van het hospitaal, medewerkers van het Franse Monumenten en Landschappen, mensen van de Cerf (Madame Plouvier), een medewerker van momumentenbeheer van Laon, en twee adviseurs van de abdij van Grimbergen (Luc van Belle en Bert Keppens) en ikzelf. We hebben doelstelling en plannen onderling uitgewisseld. De neuzen staan nu in dezelfde richting.

Nog voor 2021 (het 900-jarige bestaan van de Orde) zal de oude kerkmuur van de eerste abdij van Prémontré gerestaureerd worden. Er komt ook een infobord over Norbertus en de orde. Uiteraard zullen nog vele werfvergaderingen volgen. Vanuit Grimbergen zullen wij deze werken in opdracht van de orde opvolgen.

 

 

DSCN1452.jpg

"Dat jonge mensen bij mij komen en vragen, kunnen we dit moment van stilte nog wat langer laten duren?”

Pater Karel Stautemas leidt geregeld mensen rond in de abdij, vaak ook jongeren. Hij is een geboren verteller die de geschiedenis van de Norbertijnen moeiteloos tot leven wekt in zijn toehoorders. Recent startte hij een uniek initiatioef voor jongeren dat hij "Quid nunc viator" doopte, Latijn voor: wat nu, reiziger? Hij wil met mensen van 16 tot 30 tijdens pelgrimstochten in het buitenland stilstaan bij de essentie van het leven. Om het project te lanceren, organiseert Karel Stautemas in de lente in de tuin van de abdij een tentenkamp. De inschrijvingen lopen inmiddels binnen.

In deze korte film vertelt pater Karel over eerdere ervaringen tijdens pelgrimstochten.

KarelS.jpeg

WARNER BROS OP BEZOEK VOOR INTERNATIONALE DOCU OVER BIER

Op donderdag 4 januari en vrijdag 5 januari 2018 kwam een filmploeg van Warner Bros. Pictures (Hollywood) langs in de abdij. Ze maken een documentaire over de geschiedenis van het bier. Warner Bros kiest op voorzet van Carlsberg onze abdij als één van haar lokaties. De documentaire zal lopen op enkele Britse zenders en in de VS. Daarmee staan onze gemeente Grimbergen en de abdij op de wereldkaart! Op de foto: de filmploeg van Warner Bros. Pictures na het werk gezellig samen in 'De Kroon' op het Kerkplein Grimbergen.

WB.jpg