HOPBELLEN GEPLUKT!

HOOG BEZOEK

Op woensdag 22 september ontvingen we in onze abdij de Ambassadeur van Noorwegen, de heer Per Strand Sjaastad en Eerste Secretaris, mevrouw Helene Aastad. Pater Karel begeleidde hen samen met burgemeester, de heer Chris Selleslagh en mevrouw Hedwige Van derc Eecken tijdens het bezoek. Hij tooncde hen, de abdij, de microbrouwerij, het helemaal vernieuwde Fenikshof en de hopptuin waar dezelfde avond de allereerste hoppluk plaatshad. eerder bezocht de ambassadeur van Oekraïne, de heer Ihor O. Dolhov, de abdij.

PATER JOHAN VIERT ZILVEREN PRIESTERJUBILEUM

Prior Johan Goossens vierde op zondag 5 september 2021, als gevolg van corona met een jar vertraging zijn zilveren priesterjubileum. Er was bijzonder veel volk en Abt-Generaal Jos Wouters concelebreerde.

We citeren de tekst die voormalig Minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere naar aanleiding van het jubileum van onze confrator op facebook postte.

“Vandaag zeggen we dank voor het 25-jarig engagement (+ 1 jaar, corona oblige) van een priester die ik vriend mag noemen. Het ontroert me dat de in Vlaanderen schamel geworden kerk, die al heel mijn leven in de hoek zit waar de klappen worden uitgedeeld, en die zichzelf daarenboven zo dikwijls in de voet schiet, er toch in lukt om talentvolle, warme mensen zoals Johan Goossens aan te trekken.

Bij deze prior van de abdij van Grimbergen ervaar ik dat het Evangelie letterlijk een blijde boodschap is. Die blijdschap toont zich niet op een kunstmatige of oppervlakkige manier maar doorleefd en duurzaam. Dat zorgt er als vanzelf voor dat hij ook mensen zo goed in hun verdrietigste dag kan steunen.

In onze tijd, moe van het hebben en het willen, waarin cynisme ons gevoel voor het onzegbare afstompte en waarin ‘gezond verstand’ de barmhartigheid wegduwt, zijn er meer dan ooit priesters van zijn kaliber nodig. Gefeliciteerd, Johan, en nog vele jaren!”

CONFRATER STEFAAN VERSTRAETEN JUBILEERT

Op 29 augustus 2021 vierden we het jubileum van onze confrater Stefaan. Stefaan Verstraeten werd geboren in het Oost-Vlaamse Zingem op 21 maart 1944. Na het ontvangen van het witte ordeskleed op 28 augustus 1969 legde hij twee jaar later, op 28 augustus 1970, professie af. Mgr. Schoenmaeckers (hulpbisschop van Mechelen-Brussel) wijdde Stefaan op 28 juli 1975 tot priester. Zijn eerste pastorale benoeming kreeg Stefaan in 1976 als onderpastoor in Strombeek-Bever tot hij op 31 mei 1984 benoemd werd tot pastoor van Nieuwenrode en tevens ook tot pastoor van Westrode op 30 juni 2001.

Een portret van Stefaan vindt u op http://www.abdijgrimbergen.be/stefaanverstraeten-1-1-65

NORBERTIJNEN WERELDWIJD, AFLEVERING 7 - EINDE

In deze laatste aflevering van onze reeks over de Norbertijnen wereldwijd belanden we in Hongarije en met name in de abdij van Czorna. In de abdij van Park, Heverlee, restaureren hooggespecialiseerde vaklui en kunsthistorici schilderwerk, basreliëfs, glasramen. In Tongerlo krijgen we uitleg over onder andere het belang van de drie geloften en we eindigen in de abdij van Leffe in volle zomertijd.

Schermafbeelding 2021-06-21 om 16.33.17.png

NORBERTIJNEN WERELDWIJD AFLEVERING 6

Pater Karel Stautemas van de abdij van Grimbergen organiseert tentenkamp voor jongeren in de tuin van de abdij. Met de pelgrimsorganisatie Quid Nunc Viator trekt hij naar Israël en Palestina. In St-Michael’s Abbey in Orange, VS, bouwen ze een nieuwe kerk en gaan twee jonge paters alvast aan het klokzeel hangen. In de Snta Maria de la Vid in Nieuw Mexico praat Jaime Bernardo Avila Borunda over zijn roeping. Pater Ulrich Christian Keller uit Elchingen in Duitsland heeft het over de oktoberfeesten. En we gaan langs bij de Norbertinessen van Zsàmbék in Hongarije.

Schermafbeelding 2021-06-14 om 11.35.57.png

NORBERTIJNEN WERELDWIJD AFLEVERING 4

Abt Erik De Sutter van de abdij van Grimbergen praat over het verlies van zijn neef. Middenin het Ruhrgebied in Duitsland heeft Norbertijn Oliver een centrum voor sociaal pastortaal. In Schlägl, Oostenrijk is er bouwkunst en brouwkunst. In het Generalaat van de Norbertijnen praten we met Edmund Page van Saint-Michaels Abbey in Orange, VS. In de abdij van Geras in Duitsland heeft pater Benedikt Felsinger een heilzame kruidentuin. En, heel bijzonder, in de abdij van Strahov in Tsjechië halen ze de werkelijke overblijfselen van de heilige Norbertus uit.

Schermafbeelding 2021-06-02 om 11.14.52.png

HOOGDAG MICROBROUWERIJ

27 mei 2021 was een hoogdag voor onze abdijgemeenschap. CEO van Carlsberg Cees ‘t Hart kwam langs voor de officiële start van onze microbrouwerij en samen met de burgemeester van Grimbergen Chris Selleslagh en schepen voor onderwijs, toerisme en erfgoedbeleid Karlijne Van Bree tekenden samen met abt Erik het gedenkboek. Hieronder een beeldverslag.

INZEGENING NIEUWE MICROBROUWERIJ

Een tijd geleden werd de microbrouwerij in besloten gemeenchap ingezegend. Op 27 mei was er dan dé hoogdag met het bezoek van CEO van Carlsberg Cees ‘t Hart, een Nederlandse die de biergroep in Kopenhagen leidt, twee live uitzendingen via het inetrnet - zie www.grimbergen.com - en internationale media-aandacht. maar hier kan u zien wat zich in alle stilte eerder voltrokl.

Schermafbeelding 2021-06-01 om 11.10.00.png

Liever investeren in de toekomst dan het verleden te verliezen

De San Antimo abdij in Toscane, Italië werd in 2015 overgelaten. Dev gemeenschap verhuisde naar Frigolet in Frankrijk. Ook dat is het lot van sommige norbertijner- en andere abdijen. We trekken naar Magdeburg (Duitsland) waar ze een nieuw klooster bouwen. “We nemen, liever het risico te investeren in de toekomst dan dat we het verleden verliezen,” zegt pater Clemens daarover. In Roggenburg werd de hele abdij zorgvuldig gerestaureerd met een prachtig resultaat voor gevolg. We ontmoeten in het Windbergklooster de nog erg jonge pater Philip die als een ruimdenkend christen in het leven staat. Van pater Philip gaat het naar Daylesford Abbey in de Verenigde Staten. Een héél ander verhaal.

NORBERTIJNEN WERELDWIJD Aflevering 1

De Orde der Norbertijnen bestaat 900 jaar. Op aandringen van paus Calixtus II vestigde hij zich in 1120 met zijn volgelingen in het Franse Prémontré, 10 km ten westen van Laon. Daar legde hij de grondslag van de orde der Premonstratenzers, ook norbertijnen of witheren genaamd. Hij besloot de kloosterregel van Augustinus als uitgangspunt voor hun religieus bestaan te nemen.

Op dit moment zijn er verspreid over abdijen in de hele wereld 1091 norbertijnen en 67 postulanten. Er zijn ook 120 zusters, norbertinessen genaamd.

Leo De Bock (samenstelling) en Wim De Saeytyd (research) verkenden met de hulp van Prior Johan Goossens het audiovisuele materiaal dat de verschillende gemeenschappen zelf opnamen en vertellen gespreid over 7 afleveringen een verhaal van eenheid in verscheidenheid. Hier ziet u aflevering 1.

900 JAAR ORDE VAN NORBERTIJNEN

2021 is een feestjaar voor de orde van de norbertijnen, die precies 900 jaar geleden gesticht werd door de heilige Norbertus in Prémontré. In de pas gerestaureerde Abdij van Park in Leuven loopt de tentoonstelling Als de bliksem – 900 jaar norbertijnen met schilderijen en andere kunstobjecten die 9 eeuwen cultuur en religie vertegenwoordigen.

Leo De Bock en Wim De Saeytyd maakten in opdracht van de abdij van Grimbergen een reeks van 8 korte films over de geloofspraktijk van norbertijnen op verschillende plekken in de wereld, van de traditionele Latijnse mis in de Verenigde Staten tot hedendaagse vormen in het Franse Mondaye. De films zijn te zien op de tentoonstelling. Hieronder alvast als voorsmaakje het gesprek dat prior Johan Goossens in Rome had met Abt-Generaal Jos Wouters, voormalig abt van Averbode.

NIEUWE PELGRIMSTOCHTEN GEPLAND

Hoewel we in een bijzondere tijd leven, willen we met Qui Nunc Viator onder voorbehoud een programma voor 2020 en 2021 voorstellen  Uiteraard houden we u hiervan voort op de hoogte, maar we hopen alvast dat deze informatie u toelaat samen met ons vooruit te blikken naar een periode waarin we weer samenkomen voor een pelgrimstocht en voluit de stilte kunnen ervaren.

We kijken voorlopig uit naar:

15 Augustus - Pelgrimsviering en -bijeenkomst  Uit de ervaringen van vorige jaren weten we dat velen uitzien naar de pelgrimsviering en –bijeenkomst op  15 augustus. Helaas weten wij nu al dat deze viering omwille van het coronavirus niet zal kunnen plaatshebben.?

Twee tochten  zijn alvast gepland voor 2021 (onder voorbehoud) Een eerst pelgrimstocht is de tocht ‘Holy Land nieuwe formule’ . Deze volgt hoofdzakelijk de Nativity Trail, die we afstappen van in Nabloes tot in Bethlehem. In tegenstelling tot vorige ‘Holy Land’ Pelgrimstochten verblijven we nu niet in Beith-Sahour. We trekken te voet voort langs de trail vanuit Nabloes tot in Bethlehem. Dagelijks doen we een tocht van maximum 20 km. Stapervaring is vereist.

Voorlopig programma : Vertrek :  30/01/2021 Terugkeer : 06/02/2021 Dag 1: aankomst en transport naar Nabloes

Dag 2: Bezoek aan Nabloes en nadien trektocht naar Duma.

Dag 3 : Tocht van 18 km naar de bronnen van Al-Auja ( 18 km)

Dag 4 : Tocht van 13 km naar Jericho

Dag 5 : Tocht van Jericho naar Nabi Musa (14 km)

Dag 6 : Tocht van Nabi Musa naar Mar Saba (8 km) *

Dag 7 : Mar Saba naar Behtlehem (9km)

Dag 8 : Jerusalem Dag 9 : vertrek Richtprijs (waarbij we er van uitgaan dat de vluchten ongeveer de prijzen van vorige reizen volgen) € 1500 Wie interesse heeft, kan dit laten weten aan holyland2021@quidnuncviator.be . We houden u dan op de hoogte. Inschrijvingen starten we nog niet. De pelgrimstocht is voorbehouden aan jongeren van 18 tot 30 jaar. Een tweede unieke pelgrimstocht gaat dichter bij huis door eind juli 2021, in het noorden van Frankrijk.

Een tweede unieke pelgrimstocht plannen we dichter bij huis, nl in het Noorden van Frankrijk, dwars doorheen de graanschuur van Frankrijk. Wij stappen van Challerange in de Franse Ardennen, door de Champagnestreek tot in Prémontré in het departement L’aisne. 

In de Franse Ardennen werd in Verdun in 1914-1918 een hevige oorlog uitgevochten. Het is een plek die uitnodigt tot bezinning over ‘vrede’ in de brede betekenis van het woord.

In het hart van de Champagnestreek ligt de voormalige hoofdstad van Frankrijk,  Reims. Twee indrukwekkende kerken hebben onze aandacht: de beroemde katheraal van Reims met haar schitterende glasramen en de historische basiliek van Saint Remi, waar Clovis en vele Franse koningen na hem werden gedoopt. De laatste tocht vertrekt in de middeleeuwse stad Laon (de "gekroonde berg") aan de vroeggotische katherdaal. We dalen de berg af en gaan dan de bossen in om in Prémontré aan te komen, waar St. Norbertus in 1121 zijn eerste abdij stichtte. Enkele jaren later kwamen er kloosterlingen vanuit Prémontré (1128) naar Grimbergen om ook daar een abdij te stichten. In 2021 bestaat de orde van de Norbertijnen exact 900 jaar, en dat wordt gevierd. Jonge norbertijnen van over heel de wereld zullen naar Prémontré komen en samen met hen willen wij deelnemen aan de festiviteiten aldaar. Wie hiervoor interesse heeft, kan dit laten weten via premontre2021@quidnuncviator.be en ook hier houden we u dan op de hoogte. Inschrijvingen volgen later. De pelgrimstocht is voorbehouden aan jongeren van 16 tot 30 jaar.  Richtprijs is 500€.

Pinksteren,: Pater Karel en pelgrims ondernemen voettocht naar Scherpenheuvel

Op weg…

Ze zijn er vroeg bij op Pinksterdag. Om 4 u ’s morgens vertrekken pater Karel en acht enthousiaste jonge mensen uit Merchtem te voet naar Scherpenheuvel.

In Grimbergen ontvingen ze de ‘Quid Nunc Viator'- pelgrimszegen' en een uniek mondmasker met de Feniks erop…. of was het de duif van Gods Geest !? Proficiat pelgrims!

Voor Quid Nunc Viator: ‘En wat nu Pelgrim!’ zie de facebookpagina en website van Quid Nunc Viator: https://www.quidnuncviator.be/

PHOTO-2020-05-31-06-38-50.jpg

CANTORIJ SINT CECILIA 60 JAAR

Holy Cross Feast Day and youth activities with Fr Malaka in our South African Priory

In the Christian liturgical calendar, there are several different Feasts of the Cross, all of which commemorate the cross used in the crucifixion of Jesus. While Good Friday is dedicated to the Passion of Christ and the Crucifixion, these days celebrate the cross itself, as the instrument of salvation.

The cross is the principal symbol of the Christian religion, recalling the Crucifixion of Jesus Christ and the redeeming benefits of his Passion and death. The cross is thus a sign both of Christ himself and of the faith of Christians.

In our Priory, the Maria Goretti and Zweletemba in Worcester, the feast took place on Saturday, September 14th 2019. As you can see, it was a very joyful feast and a source of young pride.

Please also check http://www.abdijgrimbergen.be/zuidafrika and http://www.abdijgrimbergen.be/francis-malaka .

CONFRATER MOHAN SAWHNEY 25 JAAR PRIESTER: PRACHTIGE VIERING IN OLV-KERK LAKEN

Op zaterdag 31 augustus 2019 vierde een talrijke geloofsxgemeenschap het 25-jarioge priesterjubileum van onze confrater Mohan Sawhney. Dat gebeurde in de Onze-Lieve-Vrouwekerk van Laken. Dit is de fotoreportage.